WordPress návody

Jak umožnit WordPress uživatelům, aby mohli smazat svůj účet a obsah

wordpress notebook
Autor příspěvku Tomáš Cirkl

S blížícím se GDPR je dobré začít pracovat na tom, aby i web začal splňovat dané požadavky. Jednou z položek této regulace je i právo na to, být zapomenut. V tomto článku si ukážeme, jak umožnit uživateli si smazat svůj účet a obsah (příspěvky, odkazy a případně komentáře) ve WordPress.

Plugin Delete Me umožňuje vložit na stránku a do nastavení uživatele odkaz, přes který se může uživatel sám smazat. Plugin se nachází v oficiálním katalogu pluginů a je možné jej nainstalovat rovnou z WordPress administrace.

Delete Me plugin

Delete Me plugin

Po aktivaci pluginu běžte nejprve do Nastavení → Delete Me. Zde najdete základní nastavení pluginu. Postupně si projdeme všechny položky nastavení, které plugin obsahuje.

Nastavení pluginu Delete Me

Delete Me nastavení

Delete Me nastavení

Roles

  • Which roles can delete themselves? – zaškrtnutím povolíte, u kterých uživatelských rolí se objeví odkaz na smazání uživatelského účtu

Your Profile (Nastavení zobrazení mazání uživatele v nastavení uživatelského účtu)

  • Link – možnost přidat k odkazu vlastní třídu, styly nebo upravit jeho text.
  • Confirm Heading – možnost upravení textu nadpisu při kliknutí na smazání účtu.
  • Confirm Warning – možnost upravení textu při kliknutí na smazání účtu.
  • Confirm Button – možnost upravení textu potvrzovacího tlačítka při kliknutí na smazání účtu.
  • Landing URL – URL, kam se uživatel po smazání přesměruje.
  • Link Enabled – aktivace funkce smazání uživatele.

Shortcode (Nastavení zobrazení mazání uživatele pomocí shortcodu)

  • Link – možnost přidat k odkazu vlastní třídu, styly nebo upravit jeho text.
  • JS Confirm Warning – možnost upravení textu JS při kliknutí na smazání účtu.
  • JS Confirm Enabled – aktivace funkce smazání uživatele.
  • Landing URL – URL, kam se uživatel po smazání přesměruje.
  • Usage – seznam shortocodu pro zobrazení odkazu.

Multisite (Nastavení pouze pro WordPress Multisite)

  • Delete From Network – zaškrtnutím dojde ke smazání uživatele z celé sítě webů

Miscellaneous

  • Delete Comments – zaškrtnutím dojde i ke smazání komentářů
  • E-mail Notification – potvrzující e-mail po smazání uživatele

Plugin Delete Me umožňuje přidat specifické uživatelské roli ve WordPress možnost se smazat z WordPress. Odkaz na smazání je umístěn v nastavení profilu uživatele nebo je možné jej vložit do obsahu stránky pomocí předpřipravených shortcodu nebo snippetů.

Jak mazání uživatele funguje?

V uživatelské administraci uvidí uživatel odkaz pro smazání.

Odkaz pro smazání uživatele v nastavení profilu

Odkaz pro smazání uživatele v nastavení profilu

Při kliknutí na odkaz dojde k přesměrování na stránku informující, že jste požádali o vymazání a zároveň je zde potvrzovací tlačítko, zda tuto činnost chcete skutečně udělat.

Potvrzení o smazání uživatele

Potvrzení o smazání uživatele

Po kliknutí na tlačítko dojde ke smazání a k přesměrování na definovanou stránku.

V případě, že máte nastavené potvrzení smazání uživatele, tak na administrátorský e-mail ve WordPress dorazí notifikace:

Deleted user on your site [Název stránky]:

Username: [uživatelské jméno]

E-mail: [e-mail uživatele]

This user deleted themselves using the WordPress plugin Delete Me

1 Post(s)
———————————————————————-
Automaticky vytvořený koncept
Post http://vasewpdomena.cz/?p=4

0 Link(s)
———————————————————————-

0 Comment(s)

Nakonec bych chtěl ještě upozornil na to, že plugin zcela nepokryje všechny požadavky GDPR, ale poskytuje slušný start pro majitele WordPress webů, kteří chtějí umožnit smazání uživatelů bez nutnosti manuálního zažádání.

O autorovi

Tomáš Cirkl

Baví mě Internet a zvláště pak redakční systém WordPress. Jsem pravidelným účastníkem a přednášejícím na WordCamp Praha a WordPress konferencích.

2 komentáře

  • Plugin “Delete me” som nainštaloval a skúsil nastaviť podla Vášho návodu no pravdepodobne som musel niekde spraviť chybu lebo mi to nefunguje – neponúka vymazanie účtu. Môžete mi nejako ppomôcť?

    • Jste přihlášený jako uživatel, který se chcete smazat? Máte to společně s WooCommerce?

Zanechat komentář

Získejte více informací o WordPress!

Připojte se do našeho emailového seznamu a nenechte si ujít informace, novinky a návody ze světa WordPressu.

Úspěšně jste se zapsali do našeho newsletteru. Děkujeme!

Tomáš Cirkl

Tomáš Cirkl

WordPress specialista

Blog WPlama.cz píši už více než 3 roky. O WordPress přednáším a pořádám školení. Pro své klienty vytvářím a spravuji webové stránky.