Nechte si za obsah dát FB Like, Google+1 nebo Tweet

Možná už jste někdy narazili na web, kde po vás chtěli Like, Tweet nebo Google +1 za zobrazení části obsahu (například pro stažení nějaké free šablony apod.). Je pochopitelné, že autor článku chtěl za svoji snahu získat nějakou symbolickou odměnu alespoň v podobě zlepšení postavení na sociálních sítích. Tuto šikovnou funkcionalitu můžete zavést i na svém webu a dožadovat se malého bonusu za poskytnutí pracně tvořeného obsahu. Není ale vhodné nutit čtenáře likovat jako o život každý článek. Funkci používejte s rozumem pouze na ty nejcennější části obsahu, za které si opravdu zasloužíte odměnit.

wpLike2Get Plugin

Co bychom si bez těch WordPress pluginů počali. Pro zavedení funkce odměny za obsah použijeme plugin s názvem wpLike2Get, který v sobě zahrnuje nejpoužívanější sociální sítě: Facebook, Twitter, Google+. Existuje i alternativní plugin s podobnou funkcí: Pay with a Tweet. Jak už ale vyplývá z názvu, podporuje pouze Twitter. Podíváme se tedy na zoubek prvnímu zmíněnému. Nejdříve plugin nainstalujeme – jak na to se dozvíte například v našem článku Jak nainstalovat plugin do WordPressu.

Nastavení pluginu

general Podíváme se, jaké možnosti nám wpLike2Get vlastně nabízí. Nastavení pluginu najdete v administraci – Nastavení->wpLike2Get. V General Settings si nastavte především, které sociální sítě chcete používat (pro podrobnější návod klikněte na obrázek). Doporučuji nechat zaškrtlou možnost Keep Download Link after reload – stalo se mi, že pokud jsem toto odškrtl a zároveň schoval Like tlačítko po odkliknutí (možnost v nastavení jednotlivých sociálních sítí), tak po refreshi jsem neviděl ani Like ani skrytý obsah.

Po General Settings si můžete nastavit jednotlivé sítě podle vašich potřeb – například styly tlačítek, jejich schování po kliknutí nebo sledování pomocí google analytics (netestoval jsem). U Twitteru je pak důležité nastavení, zda chcete Follow nebo Tweet. URL adresy jednotlivých sociálních služeb doporučuji nechat prázdné stejně jako detaily tweetu – vytvoří se automaticky podle aktuální stránky webu.

Vložení do článků a stránek

obrazek Pro vložení do příspěvků nebo stránek plugin využívá známých shortcode WordPressu. Pokud se rozhodnete skrýt odkaz ke stažení nějakého souboru, lze to udělat pomocí zakšrtnutí políčka u Protect Download with wpLike2Get (viz obrázek) při vkládání mediálního souboru do příspěvku (pomocí tlačítka mediální soubory). Tím vložíte automaticky vygenerovaný shortcode – doporučuji ale používat druhý způsob, který si ukážeme teď.

Celý shortcode vypadá následovně:
[l2g facebook=”true” twitter=”true” gplusone=”false”]skrytý obsah[/l2g]
Jak vidíte, můžete si při každém použití nastavit zvlášť všechny sociální služby. Pokud parametry vynecháte, použije se zvolené nastavení v menu pluginu. Obsah, který chcete podmínit sdílením/likováním vložte mezi tagy [l2g] a [/l2g].

Pro skrytí odkazu ke stažení souboru můžete použít následující konstrukci:
[l2g]<a href="http://domena.cz/wp-content/uploads/2014/05/soubor.zip">STÁHNOUT</a>[/l2g]

Mezi tagy můžete vložit jakýkoliv kód nebo část textu. Nejedená se ale o neprolomitelné řešení, obsah je skrytý pouze pomocí javascriptu, takže jeho odhalení je více než prosté – stačí se podívat do kódu stránky. Málokdo ale bude hledat něco v kódu a raději vám ten like za snahu dá.

Takto vypadají tlačítka v praxi:
socialnisite

Přeji mnoho Liků, plusů a Tweetů.

Neuteklo vám něco?

Pokrok a WordPress na nikoho nečekají, tak nám tu raději nechte email, ať o nic nepřijdete!

Nespamujeme! Další informace naleznete v našich zásadách ochrany osobních údajů.

Správa WordPress webu

Nemusíte na to být sami. Pomůžeme vám s pravidelnou údržbou i novými vylepšeními.

Více informací

1 názor na “Nechte si za obsah dát FB Like, Google+1 nebo Tweet”

Diskuze

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Nákupní košík
Přejít nahoru